Centralni sesalni sistem

Centralni sesalni sistem je zasnovan za popolno čiščenje vseh prostorov. Njegova osnovna značilnost je montaža sesalca (sesalnega agregata) v enega od spremljevalnih prostorov stanovanjskega ali poslovnega objekta, kot je na primer lahko garaža, kurilnica ali shramba. Možna je tudi montaža izven objekta, bodisi na balkon ali teraso, vendar mora biti le-ta pokrita.

Sesalne cevi se napeljejo od centralnega sesalnika po tleh (pod tlakom) in po stenah (pod ometom ali drugimi oblogami) v bivalne ali delovne prostore. Pri sesanju se prenaša le fleksibilna cev dolžine 7 m ali več, ki se vtakne v sesalno vtičnico. Sesalec se vključi z dvigom pokrova sesalne vtičnice, preko stikala na držalu cevi ali daljinsko. Prah se zbira v posodi na dnu sesalca (sesalnega agregata). Mikro prah in pršice, ki se pri klasičnem sesanju vračajo v prostor, se pri centralnem sesalnem sistemu preko izpušnega sistema izvedejo izven objekta.

Slika 1: Centralni sesalni sistem

PREDNOSTI CENTRALNEGA SESALNEGA SISTEMA PRED KLASIČNIMI IN VODNIMI SESALNIKI:

ENOSTAVNOST UPORABE

 • Pri uporabi centralnega sesalnega sistema prenašamo daljšo sesalno cev, ki jo priključimo na posamezno sesalno vtičnico.
 • Medtem, ko so klasični sesalci dokaj težki (predvsem vodni), tehta fleksibilna cev dolžine 7 m z ročajem le približno 1.9 kg.
 • Centralni sesalni sistem zlahka uporabljajo tudi otroci in starejše osebe. Izognemo se tudi večkratnemu pretikanju električnega kabla.
 • Testiranja so pokazala, da z uporabo centralnega sesalnega sistema pri sesanju privarčujemo od 30% do 50% časa.

Slika 2: cevi centralnega sesalnega sistem

ZDRAVSTVENA PRIMERNOST IN SNAŽNOST:

 • Mikro prah in pršice, ki se pri klasičnem sesanju preko filtra vrnejo v prostor, se pri centralnem sesalnem sistemu preko izpuha izvedejo ven iz objekta,
 • Pri centralnem sesalnem sistemu posesani zrak nadomesti s svežim zrakom iz zunanjosti objekta ali hodnikov.
 • Centralni sesalni sistem pozitivno vpliva na mikro klimo v prostoru, kar je izjemno pomembno v bivalnih prostorih, predvsem pa v turističnih in zdravstvenih objektih.
 • Centralni sesalni sistem je primeren za prostore, kjer bivajo ljudje z dihalnimi težavami.
 • Takšen način vzdrževanja snažnosti je nepogrešljiv v farmacevtski in živilski industriji, kjer sta higiena delovnega mesta in zaščita okolja zelo pomembna dejavnika v proizvodnji.

TIHOST:

 • Sesanje je tiho, saj je sesalni agregat v enem od spremljevalnih prostorov ali izven objekta.
 • To dejstvo je pomembno predvsem pri turističnih objektih (hoteli, zdravilišča) in tudi pri socialnih objektih (domovi za starejše občane, varovana stanovanja).

VARNOST:

 • Pri centralnem sesalnem sistemu ni nevarnosti stika z elektriko sesalca, električnega kabla ali električno vtičnico. V sesalnih vtičnicah so namreč stikala z napetostjo 12 V.
 • Namerne poškodbe sesalnih vtičnic in nedovoljena uporaba sistema se preprečita z izvedbo vtičnice, ki jo je moč zakleniti.

DODATNI PRIKLJUČKI in KVALITETA SESANJA:

 • Široka ponudba sesalnih pripomočkov in nastavkov ter izjemna moč sesalnih agregatov omogočajo kvalitetno sesanje vseh vrst talnih površin, kot tudi pohištva, zaves in pisarniške opreme (turbo krtače, naprave za sesanje tekočine).

Slika 3: turbo krtača

 • Pri kvaliteti sesanja je potrebno upoštevati primerjavo s klasičnim električnim sesalcem, ki sesa preko vrečke za smeti. Takšnemu sesalcu sesalna moč drastično pada sorazmerno z nepropustnostjo (zamašenostjo) vreče za smeti. Pri centralnem sesalnem sistemu je sesalna moč vedno visoka, saj grobi delci smeti padajo v posodo za smeti, mikro prah pa izpuhne ven iz objekta.

Glede na stresen in hiter tempo današnjega življenja mora sesalni sistem ustrezati različnim zahtevam. Biti mora:

PRAKTIČEN, TIH, VAREN za uporabo, PRIHRANITI mora ČAS in DENAR.

07 33 747 20