Sistem SOLINTERRA nagrajen z okoljskim certifikatom Znakom kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij

Dne 8. 3. 2023 je podjetje DULC, d.o.o. za sistem SOLINTERRA prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij. Nagrada je bila podeljena na otvoritvi sejma Megra v Gornji Radgoni.

Znak kakovosti v graditeljstvu kot blagovno storitvena znamka označuje najboljše izdelke in storitve graditeljstva v Sloveniji in tako pomaga tudi pri odločitvi za investicijo. S projektom Znak kakovosti v graditeljstvu se želi spodbuditi in usmerjati tako proizvajalce kot tudi izvajalce h kakovosti, zadovoljstvu investitorjev in uporabnikov ter s tem tudi k poslovni uspešnosti.

V letu 2023 je bil tako nagrajen sistem SOLINTERRA, inovativni, celostni sistem oskrbe stavbe z obnovljivo energijo, ki omogoča nizkoenergijsko in nizkoeksergijsko ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Sistem SOLINTERRA v največji možni meri izkorišča obnovljive vire energije in sicer sončno energijo za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje. Sistem SOLINTERRA je bil razvit v sodelovanju podjetja DULC in inštituta INOVEKS, začetki razvoja pa segajo v leto 2009. Sistem je bil integriran tudi v stavbo srednje šole oz. Medpodjetniškega izobraževalnega centra Nova Gorica, ki za ogrevanje, hlajenje, pripravo tople sanitarne vode in prezračevanje na letni ravni za stavbo uporabne površine nekaj čez 5000 m2 rabi le okoli 7 kWh/m2 električne energije.


Mag. Alenka Bratušek, Ministrica za infrastrukturo Republike Slovenije je v sredo, 8. marca, v Gornji Radgoni ob slavnostnem nagovoru odprla 32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij. Sejem MEGRA bo do sobote, 11. marca predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Prisotne sta uvodoma pozdravila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma in županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš. Na prednosti in problematiko slovenskega gradbeništva je v svojem nagovoru opozoril mag. Gregor Ficko, direktor Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala GZS. Za glasbeni program je poskrbel Michael Leopold, bolj znan kot Leopold I., ki je za sejem MEGRA na podlagi uspešnice Kinderšpil priredil promocijsko skladbo.

Odprtju je sledila podelitev okoljskih priznanj Znak kakovosti v graditeljstvu. Merila in izvedbo ocenjevanja je predstavila dr. Marjana Šijanec Zavrl, ob njej pa sta priznanji podelila magistra Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo Republike Slovenije ter predsednik uprave Pomurskega sejma, Janez Erjavec.

Okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij je prejelo podjetje DULC za implementacijo celostne oskrbe stavbe z obnovljivo energijo, poimenovan sistem Solinterra, torej sonce in zemlja, ki je zaščiten kot blagovna znamka. Pri tem izkoriščajo obnovljiv vir sončne energije za ogrevanje, zemljo kot topli zemeljski hranilnik toplote in podtalnico kot vir energije za hlajenje.

Začetki razvoja, s pomočjo inštituta INOVEKS, segajo v leto 2009, končni produkt pa je bil zaključen v letu 2021.

Podjetje LUMAR IG je prejelo okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij za implementacijo konstrukcijskih sistemov kot enega izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso.

Sejem MEGRA vabi z aktualnim strokovnim dogajanjem. Dan žena je obeležila okrogla miza z uspešnimi predstavnicami gradbeništva. Razen podelitve okoljskih certifikatov »Znak kakovosti v graditeljstvu« je potekala tudi podelitev priznanj inovativnim rešitvam na področju krožnega gospodarstva za leto 2022.

07 33 747 20